Wat is een surseance van betaling?

Gerechtsgebouw

Alleen rechtspersonen (behalve verzekeraars en banken) of natuurlijke personen met een onderneming kunnen een surseance van betaling aanvragen. Zij zullen een surseance van betaling aanvragen wanneer hij voorziet dat hij zijn schulden niet kan betalen. Surseance van betaling wordt ook wel uitstel van betaling genoemd. Het is een tijdelijke maatregel die als doel heeft om alle schuldeisers te voldoen. Op deze manier krijgt de onderneming  tijd om zijn financiële problemen op te lossen. Schuldeisers kunnen geen betaling van hun vordering op de onderneming afdwingen.

De surseance werkt niet ten aanzien van preferente schulden. Met name schulden aan de Belastingdienst en werknemers zijn dan ook vaak de reden dat wordt afgezien van het aanvragen van surseance van betaling.

Bij een surseance van betaling wordt geen curator benoemd, maar een bewindvoerder. Het komt vaak voor dat een bewindvoerder constateert dat de schuldenaar geen commerciele perspectieven meer heeft, zodat hij aan de rechtbank verzoekt om omzetting van de surseance in een faillissement. Maar ook is mogelijk dat de bewindvoerder met een kandidaat een doorstart voorbereidt, om die doorstart “uit te rollen” nadat de surseance is omgezet in een faillissement. In faillissement is het namelijk gemakkelijker en goedkoper om lopende contracten, met name arbeidscontracten, te beëindigen. Om deze redenen wordt de surseance van betaling ook wel beschouwd als het “voorportaal van het faillissement”.

Wat is een surseance van betaling?
Help ons door deze pagina te waarderen!

Trefwoord(en): ,

Een specifiekere vraag over dit onderwerp?

Stel deze dan via het vraagformulier en u krijgt persoonlijk antwoord.

Laat een reactie achter