Wie of wat wordt failliet verklaard?

rechtspersonen

In Nederland kunnen particulieren en rechtspersonen failliet worden verklaard. Overheidsinstellingen kunnen niet failleren. Buitenlandse (rechts)personen van wie het grootste deel van hun onderneming (centrum van voornaamste belangen) in Nederland aanwezig is kunnen ook in Nederland failliet worden verklaard. Nevenvestigingen van Europese (rechts)personen kunnen ook failliet worden verklaard volgens een zogenaamde secundaire procedure. 

Als de schuldenaar een eenmanszaak heeft, wordt hij in persoon failliet verklaard. Indien de onderneming uit meerdere personen bestaat, zoals een maatschap of v.o.f., worden doorgaans alle maten of vennoten failliet verklaard.

De v.o.f. kan ook failliet verklaard worden. In dat geval blijven wel alle firmanten aansprakelijk voor de gehele schuld.

Als de schuldenaar een B.V. of N.V. is, wordt de B.V. of N.V. failliet verklaard en niet de directie daarvan. Zij zijn in principe niet aansprakelijk voor de schulden van de B.V. of N.V., tenzij sprake is van bestuurdersaansprakelijkheid.

Wie of wat wordt failliet verklaard?
Help ons door deze pagina te waarderen!

Trefwoord(en): , ,

Een specifiekere vraag over dit onderwerp?

Stel deze dan via het vraagformulier en u krijgt persoonlijk antwoord.

Laat een reactie achter