Ik wil iets kopen uit een faillissement

kopen

De curator is belast met de vereffening van het faillissement. Dat betekent in de regel dat hij de goederen van de schuldenaar te gelde zal maken. Uitgangspunt is dat de goederen met een openbare verkoop (veiling) worden verkocht, maar doorgaans is de opbrengst hoger als de verkoop onderhands plaatsvindt. 

Bieding

Als u iets wilt kopen uit een faillissement, dan dient u zich zo snel mogelijk tot de curator te wenden en uw interesse in de activa kenbaar te maken. Het spreekwoord wie het eerst komt wie het eerst maalt geldt in deze situatie. U kunt een bod doen op de activa. Geef daarbij altijd aan of dit incl. of excl. btw is, de curator dient immers btw te berekenen over hetgeen hij/zij verkoopt (als de gefailleerde btw-plichtig is). Een bod doen doet u door contact op te nemen met de curator middels bijvoorbeeld een e-mail of een brief.

U moet zich ervan bewust zijn dat de curator de activa veelal voetstoots verkoopt. Dat wil zeggen dat de curator u geen enkele garantie geeft over hetgeen u koopt. Ruilen, terugbrengen, herstellen of vergoeden van de schade is in een faillissementssituatie niet aan de orde. Stel u koopt een auto van de curator. Vervolgens blijken er mankementen te zijn aan de auto. In dat geval kunt u niet meer aankloppen bij de curator.

Biedingsprocedure

Als er meerdere gegadigden zijn, dan kan het zijn dat de curator een biedingsprocedure/verkoopmemorandum uitschrijft. In dat geval geeft de curator regels voor het uitbrengen van een bieding en veelal ook het accepteren ervan (gunning). Niet zelden ontstaan problemen als de curator zich niet houdt aan zijn/haar eigen procedure of als die procedure onduidelijk is. Vraag na bij de curator als er onduidelijkheden bestaan in de door de curator opgestelde procedure.

Gunning

Mocht de curator uw bod accepteren, dan zal de curator uw bod onder voorbehoud van toestemming van de rechter-commissaris accepteren. De curator dient immers toestemming te hebben van de rechter-commissaris voor de verkoop van de activa. Na toestemming van de rechter-commissaris zal de curator normaliter een koopovereenkomst opstellen. Als er een biedingsprocedure is uitgeschreven, dan zijn er doorgaans geen nieuwe (verrassende) voorwaarden.

Verrekenen met openstaande schuld?

U kunt de koopsom niet verrekenen met de openstaande schuld.

Mocht de curator de activa niet onderhands willen verkopen, dan kan de curator besluiten om de activa bijvoorbeeld via een online veiling te verkopen. Hoe dat gaat leest u op: De curator organiseert een veiling. Hoe gaat dat? Uiteraard kunt u altijd meebieden op een dergelijke veiling.

Ik wil iets kopen uit een faillissement
Help ons door deze pagina te waarderen!

Trefwoord(en): , , ,

Een specifiekere vraag over dit onderwerp?

Stel deze dan via het vraagformulier en u krijgt persoonlijk antwoord.

Laat een reactie achter