Wat is een pre-pack?

pre-pack

Een pre-pack is een “voorgekookte” faillissementsprocedure. Een onderneming die ziet dat een faillissement onvermijdelijk is kan (overigens niet bij elke rechtbank in Nederland) verzoeken om aanstelling van een “beoogd curator”, die meekijkt met de ondernemer in de fase voorafgaand aan de faillietverklaring. Omdat de beoogd curator al op de hoogte is van de situatie, kan een doorstart na faillietverklaring heel snel plaatsvinden. Zo kan in veel gevallen veel kapitaalvernietiging worden voorkomen.

De pre-pack is overgewaaid uit de Angelsaksische landen (Verenigd Koninkrijk). Daar is de pre-pack al veel langer in gebruik, en daar is ook gedegen onderzoek uitgevoerd naar de gevolgen van een pre-pack. Waar in het Verenigd Koninkrijk de pre-pack voornamelijk wordt toegepast op kleinere ondernemingen, is de praktijk in Nederland vooral toegespitst op grotere ondernemingen.

 

De bekendste pre-packs zijn die van Estro, Marlies Dekkers, garnalenbedrijf Heiploeg en Neckermann.

 

In Nederland is de pre-pack niet onomstreden. Het nadeel is het gebrek aan transparantie bij de totstandkoming van een doorstart (zoals bij Estro het geval lijkt te zijn geweest) en het doel van de pre-pack (doel van de pre-pack is doorstarten, maar doel van het faillissement is liquidatie). Met name dit punt heeft onlangs aanleiding gegeven aan het Europese Hof van Justitie om de werknemersbescherming bij een overgang van onderneming van toepassing te verklaren op pre-packs, in ieder geval zo lang de pre-pack nog niet wettelijk is geregeld. Daarmee is de kans dat die wettelijke regeling er ook daadwerkelijk komt weer een stuk kleiner geworden. Lees meer…

 

De rechtbanken Midden-Nederland, Limburg en Overijssel werken vanwege bovenstaande bezwaren niet mee aan een pre-pack, voor ondernemingen die in die arrondissementen gevestigd zijn moeten eerst hun statutaire zetel verplaatsen alvorens zij mogelijk in aanmerking komen voor een pre-pack.

 

Meer weten? Lees de bijdrage van Marc van Zanten op de website van zijn kantoor (CMS).

 

Wat is een pre-pack?
Help ons door deze pagina te waarderen!

Trefwoord(en): , , , , , , ,

Een specifiekere vraag over dit onderwerp?

Stel deze dan via het vraagformulier en u krijgt persoonlijk antwoord.

Laat een reactie achter