Wat is een dwangcrediteur en hoe kun je daar je schade beperken?

dwangcrediteur

Wat is een dwangcrediteur?

Een dwangcrediteur is een schuldeiser in faillissement die feitelijk of juridisch een zodanig sterke positie heeft, dat de curator of doorstartende ondernemer wel met deze schuldeiser moet onderhandelen over de voldoening van de openstaande schuld. Een dwangcrediteur is bijvoorbeeld een crediteur zonder wiens medewerking geen doorstart tot stand kan komen. Als een schuldeiser monopolist is, dan zal hij zijn leveringen kunnen staken als hij niet voldaan wordt. Ook kan zijn dat de doorstartende onderneming afhankelijk is van de voortzetting van een contract. Ook in dat geval kan de contractspartij zich als dwangcrediteur opstellen: overstappen naar de concurrent is geen optie.

De wetgever heeft de positie van leveranciers van gas, water en elektriciteit beperkt: als het gaat om voor leveranties die benodigd zijn voor de eerste levensbehoeften of voor de voortzetting van de onderneming, dan mag de leverancier niet verlangen dat ook de schulden die zijn ontstaan voor faillietverklaring worden voldaan om afsluiting te voorkomen.

Wil de schuldeiser iets van de curator of wil de curator iets van de schuldeiser?

Een schuldeiser van een contractspartij in faillissement heeft al snel het recht om de nakoming van verplichtingen op te schorten. Dat kan de curator ernstig belemmeren in zijn werk. Dat wil nog niet zeggen dat de schuldeiser niet in zijn recht staat. Juist als de curator iets wil van de schuldeiser, heeft de schuldeiser mogelijk een dwangpositie.

Een curator behartigt de belangen van de gezamenlijke schuldeisers en streeft er daarom naar om de eisen van de dwangcrediteur zo min mogelijk te honoreren, zonder het belang van de boedel daarbij uit het oog te verliezen. In voorkomende gevallen moet de curator eieren voor zijn geld kiezen en toch meegaan in de eisen van de schuldeiser. Maar in andere gevallen kiest de curator voor powerplay: met juridische argumenten of dreigementen wordt druk uitgeoefend op de schuldeiser om toch tegemoet te komen aan de wensen/eisen van de curator. Het komt met enige regelmaat voor dat de curator zijn eigen positie overschat, ofwel dat hij bluft.

Het is voor de dwangcrediteur dan belangrijk om goed te weten wat zijn rechten zijn om met de curator te onderhandelen over een oplossing. Leg de zaak vrijblijvend voor aan onze juristen om te onderzoeken wat uw positie is!

Wat is een dwangcrediteur en hoe kun je daar je schade beperken?
Score: 5 (100%) 1 stem(men)

Trefwoord(en): , , ,

Een specifiekere vraag over dit onderwerp?

Stel deze dan via het vraagformulier en u krijgt persoonlijk antwoord.

Laat een reactie achter