Hoe lang duurt een faillissement?

tijd

Er is geen wettelijke termijn voor het afwikkelen van een faillissement. De meeste faillissementen duren zes tot 24 maanden. Sommige faillissementen duren veel langer. De inspanningen van de curator zijn erop gericht om het faillissement met voortvarendheid af te wikkelen en de rechter-commissaris houdt daar toezicht op. Toch kan ook een curator niet altijd invloed uitoefenen op de afwikkelingstermijn, bijvoorbeeld als er een gerechtelijke procedure loopt.

Met name in de eerste maanden gebeurt er veel in een faillissement, maar als het einde in zicht is gebeurt er niet zoveel meer. Er wordt dan gewacht op allerlei formaliteiten van de curator of van de rechtbank, de afwikkeling van het faillissement zelf vindt in de meeste gevallen schriftelijk plaats. Wel is vaak al duidelijk of een uitkering aan faillissementsschuldeisers kan gaan plaatsvinden.

Veel rechtbanken hebben het beleid om een faillissement ten minste 6 maanden “open te houden”, zodat voldoende tijd is om (voor de curator onbekende) vermogensbestanddelen te achterhalen. Het gaat hierbij echter vaak om lege faillissementen, zodat u als schuldeiser daar doorgaans toch niet van profiteert.

De gemiddelde duur van een faillissement bedraagt bijna drie jaar. Maar de spreiding is vrij breed, dus het gemiddelde zegt niet veel over de duur van een specifiek faillissementsdossier.

Meer weten over de duur van een faillissement? Kijk op onze partner-website Failimprove.nl voor statistische informatie.

 

Hoe lang duurt een faillissement?
Help ons door deze pagina te waarderen!

Trefwoord(en): , , ,

Een specifiekere vraag over dit onderwerp?

Stel deze dan via het vraagformulier en u krijgt persoonlijk antwoord.

Laat een reactie achter