Hebt u een vordering op een schuldenaar in Spanje?

Spanje

Net als in Nederland kan de schuldenaar en schuldeisers in Spanje het faillissement aanvragen van de schuldenaar.  Bij een aanvraag door de schuldenaar zelf blijft deze bevoegd om over het vermogen te beschikken. De curator moet echter wel goedkeuring geven aan beschikkingshandelingen. Bij een aanvraag door de schuldeisers verliest de schuldenaar de bevoegdheid om over zijn vermogen te beschikken

Niet lang geleden is het faillissementsrecht gemoderniseerd. Er zijn gespecialiseerde handelsrechtbanken die zich bezig houden met de afwikkeling van faillissementen.

Een akkoord is moeilijk te bewerkstelligen, omdat de wet vereist dat ten minste 50% van de schulden wordt voldaan binnen maximaal 5 jaar, maar onder omstandigheden kan hiervan worden afgeweken.

Het leggen van conservatoir beslag gaat in Spanje moeilijker dan in Nederland. Aangetoond moet worden dat de schuldenaar zonder beslag bezittingen zal onttrekken aan het verhaal van zijn schuldeisers. Ook moet de schuldeiser een borgsom betalen voor eventuele schade bij de schuldenaar als achteraf zou blijken dat het beslag ten onrechte is gelegd.

Het is raadzaam om de openbare registers te raadplegen om te zien of de schuldenaar in staat is om de vordering te voldoen.

Er zijn verschillende procedures om een vordering te incasseren. De gewone procedure (Juicio ordinario) geldt voor procedures met een belang vanaf € 6.000. Deze procedure duurt (zonder hoger beroep) ongeveer 1 à 2 jaar. Vorderingen tot € 6.000 en ook wel meer specifieke vorderingen worden ingesteld met een Juicio verbal. Een incassoprocedure (Juicio monitorio) gaat veel sneller, tenzij er verweer wordt gevoerd. Dan moet de gewone (bodem)procedure worden gestart. Ook is er nog een snelle procedure bij incassoproblemen van cheques (Juicio cambiario).

Als u een vordering hebt van maximaal € 2.000 in hoofdsom, dan kunt u ook een Europese incassoprocedure overwegen.

Hebt u een vordering op een schuldenaar in Spanje?
Help ons door deze pagina te waarderen!

Trefwoord(en): , , , , ,

Een specifiekere vraag over dit onderwerp?

Stel deze dan via het vraagformulier en u krijgt persoonlijk antwoord.

Laat een reactie achter